Køreturen fra Danmark i Harzen

Med hele familien til Harzen

Harzen er dejligt tæt på. Uanset om du kører til Harzen fra Jylland eller øerne, kan turen gøres på en halv eller hel dagsrejse, alt efter hvor mange pauser du ligger ind undervejs. Men hvad med at gøre køreturen til Harzen til en del af ferien og opleve lidt undervejs? Læs mere om køreturen i bil fra Danmark til Harzen her.

Ruten fra Danmark til Harzen i bil

Fra den dansk-tyske grænse er der knap 400 km kørsel i direkte linje til Goslar i Harzen. Fra Jylland går motorvej A7 lige dernedad - kun de sidste ca. 20 km er på landevej B82. Fra Sjælland kan du tage Rødby-færgen og herefter hoppe på motorvej A1 i Lübeck og skifte til A7 syd for Hamburg. Herfra er ruten den samme som fra Jylland. Turen fra grænsen kan altså snildt gøres på 4-5 timer, med mindre du strander i en bilkø - især på motorvejene rundt om Hamburg kan der være drilagtige flaskehalse, og særlig fredag eftermiddag. Du kan tjekke risikoen for kødannelser på flere steder, bl.a. på www.verkehrsinfo.de/.

Pause: Design og kunst i Flensburg

Flensburg er kendt for sine grænsesupermarkederne, men har faktisk overraskende meget andet at byde på, hvis du tager en pause her på vejen til Harzen. Forventningsfulde børn kan tage en sejltur på Flensburg Fjord med salondamperen Alexandra. Du kan også gå op i Rote Strasse ved Südermarkt for enden af gågaden, hvor du finder hyggelige cafeer, design og kunsthåndværk. Du kan som regel finde en parkeringsplads på havnen i Flensburg - ellers er der god skiltning til P-huse og P-pladser flere steder i centrum. Og hører du til blandt dem, der mener, det er helt umuligt at køre videre sydpå uden at have forsyninger af Rittersport, Nutella og dåseøl i bagagen, finder du det lige så billigt inde i selve Flensborg som ude ved Duborg og de andre købmænd ved grænseovergangen.

Pause: En dukkert i Lübecker Bucht

Kommer du med Rødby-Puttgarten-færgen og er det godt vejr, så hold en pause og hop på hovedet i Lübecker Bucht. Her er sandstrande og promenader, og det er også hyggeligere at stoppe op her og spise et Fischbrötchen end at hakke en Bratwurst mit Pommes i sig på en rasteplads ved motorvejen.

Pause: Marcipan og kaffe i Lübeck

Lübeck er også et godt stop undervejs på vejen til Harzen. Det er som regel let at finde parkering i et af parkeringshusene ved ringgaden, og herfra er du er lynhurtigt over Travefloden og inde i det gamle centrum af Lübeck. Her kan du tage en kop kaffe i marcipanfabrikken Niedereggers nye cafe i rådhuset og en shoppetur gennem gågaden Breite Strasse.

Pause: Fugleparken Walsrode

Hvis du synes, det er for tidligt at gøre holdt allerede i Lübeck og Flensburg, er der flere gode stop undervejs. I fugleparken Walsrode er der 750 forskellige fuglearter, og parken er i sig selv en attraktion med eksotiske planter. Her er mere end 5000 rododendron-buske, der kan tage pusten fra de fleste haveelskere, når de blomstrer i april-maj.

Pause: Sommerland og dyrepark

Heide Park Soltau er både sommerland og dyrepark. Søløver, delfiner og krokodiller boltrer sig og optræder for gæsterne. Når du først har betalt entreen til Heide Park Soltau, er alle forlystelser betalt, så du gratis kan tage en ekstra tur gennem rutsjebanens fire loops eller gennemkøre en treetagers rutsjebane, hvor farten kommer op på 120 km/t. Hvis du tør.

Pause: Wolfsburg og VW

De har fremstillet folkevogne i Wolfsburg siden Adolf Hitler lagde grundstenen til fabrikken i 1938. Her ligger også oplevelsescentret Autostadt, som ikke er en fabrik, men en turistattraktion, der appellerer til både børn og voksne, og besøget kan kombineres med et fabriksbesøg. Børnene kan snuse til færdselsreglerne bag rattet af en legetøjsbil, fædre kan nære oldtimer-drømme i museet, der er gode restauranter og cafeer, og i shoppen finder du flot design og mode - faktisk er der oplevelser til mange timer, hvis du også skal have tid til at kigge på de nyeste bilmodeller.

Wolfsburg ligger ved tærsklen til Harzen, og derfor er det ikke nogen stor omvej at gøre holdt her. Kør østpå ad A30 ved Hannover mod Wolfsburg - der er selvfølgelig motorvej lige til døren. Når du skal videre sydpå, kan du tage motorvej A39 og A395 mod Bad Harzburg, direkte ind i Harzen.

Tre forskellige veje ind i Harzen

Fra Goslar fører tre forskellige veje ind i Harzens bjerge. Tager du vejen længst mod vest, kommer du gennem Langelsheim og ind langs den opstemmede sø Innerstestausee ned til Wildemann. Det er en fin lille landsby med bondegårde inde midt i byen - her må du holde tilbage, hvis du kommer gennem hovedgaden, lige når bonden sindigt driver køerne fra markerne hjem til stalden.

Den midterste vej snor sig frem og tilbage til Hahnenklee og Clausthal-Zellerfeld, sølvbyen, hvor der er flere skiferbeklædte huse end noget andet sted i Harzen.

Den østligste vej gennem Goslars industriforstaden Oker er måske den smukkeste, som den skærer sig ind i den smukke Oker-dal, omgivet af stejle klipper, og videre langs den kunstige sø Okerstausee til Altenau. Inde i bjergene er de tre veje forbundet, så du kan lave en rundtur ud af det.